Napopha

27 maart 2015 de laaste dag van het scholen programma van het kinderboekenfestival in Paramaribo.
Er zij ruim 900 studenten op “reis” gegaan tijdens het scholen Programma.
Napopha hebben we deze week vaker gehoord in de stand van ACT. Napopha, is dank je wel in het Trio.
Zo dankte de kinderen Wuta uit Kwamalasamutu die speciaal door ACT naar Paramaribo is gehaald voor het boeken festival. Wuta is  60 jaar en  heeft een schat van inheemse kennis.

Wuta en Xanegay

Wuta en Xanegay Sabajo op het beurs terrein

In zijn traditionele kleding compleet met hoofd tooi is hij een indrukwekkende verschijning op het festival. Als het team even op adem komt voor de volgende klas die de reis wil maken, vragen bezoekers of ze naar Wuta mogen luisteren of op de foto mogen. Wuta is heel rustig onder alle aandacht. Hij neemt zijn tijd en vertelt in het Sranan, de lingua franca van Suriname. De mensen hangen aan zijn lippen en genieten ook van de liedjes die hij speelt op de inheemse fluit.
Wuta: “Mi breti, Ik ben blij dat de kinderen hiernaar toekomen om te leren. Als je geboren bent weet je niets. Je ouders proberen je dingen te leren, maar vaak willen we niet luisteren. Ik kan me herinneren dat toen mijn moeder me dingen wilde leren ik vaak niet luisterde. Ik ben nu 60 en opa. Ik snap nu hoe moeilijk ik moet zijn geweest.”
Je ziet Wuta bijna terug gaan in de tijd. Hij pakt zijn kin alsof hij zijn reis  kracht wil bijzetten.

Wuta vertelt

Wuta vertelt

“Toen ik jonger was, was ik niet makkelijk. Je weet eigenlijk niets. Je leert van je ouders en ook de ouderen uit het dorp. Maar als jonge inheemse met weinig mogelijkheden in het dorp kan het alle kanten op. Ik ben blij dat ik goed terecht ben gekomen en dat ik mijn kennis nu kan delen met jongeren. Hier op het festival kan ik de jongeren leren over mijn cultuur.”
Wuta krijgt een glimlach op zijn gezicht en mijmert even.
ACT is belangrijk geweest in mijn leven. Ik werk vanaf 2003 voor ACT. Dankzij ACT heb ik een aantal trainingen kunnen volgen die me meer mogelijkheden hebben gegeven. Ik heb bijvoorbeeld met een GPS (Global Positioning System) leren werken. Dat is belangrijk om ons gebied af te bakenen.
Wuta is ook betrokken bij het “Sjaman and apprentice” deel programma. Maar Wuta heeft een heleboel traditionele kennis. Sinds hij 15 jaar is maakt hij boten en bouwt huizen volgens de traditionele Trio kennis. Die kennis wil hij graag overdragen zodat het niet verloren gaat.

Het feest

Het Feest