webeduc2ACT’s educatie programma heeft twee aandachtsgebieden. Ten eerste draagt ACT bij aan cultuurbehoud door het stimuleren van kennisoverdracht van stamouderen aan jongeren. Ten tweede stimuleert ACT de kennisuitwisseling met verschillende groepen in de Surinaamse samenleving.

Een traditionele school is opgericht in de dorpen Apetina, Tepu en Kwamalasamutu die ondersteuning biedt aan de openbare school. Leraren, ouderen, vrouwen, ACT boswachters en andere sleutelfiguren in de gemeenschap participeren hierbij. Kinderen volgen lessen in muziek en kennis van medicinale planten en leren vaardigheden zoals mandenvlechten. Hierbij worden culturele tradities vaak aangepast aan de huidige geografische, sociaal-culturele, en economische realiteit.
In de dorpen Kwamalasamutu en Tepu worden deze traditionele lessen verzorgd in een hiervoor speciaal gebouwde traditionele school.

Door middel van een holistische aanpak streeft ACT naar het behoud en de verspreiding van (traditionele) kennis, die de bescherming van ons kwetsbaar tropisch regenwoud ten goede komt.

ACT’s boswachters verzorgen natuureducatie lessen voor de schoolkinderen. De boswachters, jonge mannen en vrouwen van het dorp zetten zich in om het natuurbewustzijn te stimuleren door praktische lessen te verzorgen over de waarde van het tropisch regenwoud en het behoud van een gezond ecosysteem. Elk jaar helpt ACT scholen in het binnenland met het organiseren van een schoolfeestdag of schoolreisje. Een gezamenlijke inzet om door middel van traditionele en moderne sporten ook cultuurkennis en natuur bewustzijn te bevorderen.

webeduc3webeduc4

Kennis uitwisseling en het stimuleren van informatiestromen ter bevordering van de kennis van elkaars cultuur.

webeduc7ACT stimuleert en bevordert kennis van de inheemse cultuur door publicaties en de organisatie van, of participatie aan, educatie en cultuur evenementen. Het kinderboek ‘Lija, Sawo & Arimi, drie vriendjes uit Eluwima’ door ACT geschreven, is gepubliceerd, de Nederlands vertaling van ‘De leerling van de Sjamaan en ‘De zon heeft ook een huis’ en de publicatie over inheemse architectuur ‘Wapono Pakoro, een beeld van de traditionele inheemse bouwkunst van de Trio en Wayana in het zuiden van Suriname’.